pondelok, septembra 22, 2008

EA zmierni DRM ochranu. Whoaaa! (UPDATED 20.10.2008)

Hon na čarodejnice od vydania Spore s novým onlinenovým SecuROMom sa niekedy dosť ťažko chápe. Keď sa spoločnosť snaží chrániť svoje vlastníctvo, tak je najväčšia sviňa a nepriateľ číslo jeden. Predstavte si, že by ste si kúpili high-tech bezpečnostné dvere a v ten moment by ste mali pred domom demonštráciu tak susedov ako aj zlodejov plánujúcich vás okradnúť. Ako si to predstavujete chrániť svoj majetok? Veď my sme vás predsa nechceli okradnuť?! Možno...

Napriek právu na strane EA, počúvame hráčov. Vieme, že ich DRM irituje a zásada 3x a dosť im nie je zrovna po chuti (z akýchkoľvek oprávnených či iracionálnych dôvodov). Napriek tomu, že podľa výskumov hru častejšie ako 3x inštaluje menej ako 1% zákazníkov. Preto sme zvýšili počet inštalácii na 5 už v prípade Crysis Warhead a všetkých ďalších PC titulov. 

A ideme ešte ďalej. Čoskoro zákazníkom poskytneme možnosť tzv. deautorizácie počítača, čo prakticky znamená, že sám zákazník bude môcť rozhodnúť, na ktorých počítačoch bude hru možné hrať. Hráči budú môcť inštalovať, meniť konfigurácie a preinštalovávať EA hry, koľko im hrdlo ráči. Mimochodom, podobný model využíva aj iTunes. Myslím, že je to fair hra z našej strany. My ochránime náš majetok a vy budete mať kontrolu nad zakúpeným produktom. 

Nerobím si ilúzie, že náš postoj istá skupina haterov pochopí. My však chceme podporovať PC a naďalej vyvíjať skvelé PC hry (ktorá firma má lepší PC line-up: Mirror's Edge, Spore, Dead Space, Red Alert 3, The Sims 3, Dragon Age?). To sa bohužiaľ v dnešnom svete bez DRM (aspoň
 zatiaľ) nedá.

UPDATE 20.10. 2008 14:02
Možno by mnohých z vás zaujímalo, aký veľký je vlastne DRM problém v praxi. Koľkých zákazníkov sa v skutočnosti dotkol, minuli sa im všetky licencie a potrebovali kontaktovať zákaznícku podporu. Takže. Pražská centrála zákaznickej podpory pre región strednej a východnej Európy (t.j. Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Rusko) zaznamenala všehovšudy 10 -  slovom desať-  zákazníkov. Všetci boli v priebehu niekoľkých minút vyriešení. Uzávery nech si každý spraví sám.

Žiadne komentáre: